- Books

Mina drömmars stad

Mina dr mmars stad En sommarkv ll kommer Henning vandrande till staden han dr mt om Det r den stora omvandlingens tid industrier v xer fram och nya m jligheter ppnar sig Det h r r den f rsta delen i Per Anders Foge

 • Title: Mina drömmars stad
 • Author: Per Anders Fogelström
 • ISBN: 9789100559854
 • Page: 485
 • Format: Paperback
 • En sommarkv ll 1860 kommer Henning vandrande till staden han dr mt om Det r den stora omvandlingens tid industrier v xer fram och nya m jligheter ppnar sig.Det h r r den f rsta delen i Per Anders Fogelbergs romankr nika om arbetarklassens utveckling i Stockholm under drygt hundra r.

  • [PDF] Download Î Mina drömmars stad | by Î Per Anders Fogelström
   485 Per Anders Fogelström
  • thumbnail Title: [PDF] Download Î Mina drömmars stad | by Î Per Anders Fogelström
   Posted by:Per Anders Fogelström
   Published :2018-08-15T23:13:09+00:00

  1 thought on “Mina drömmars stad

  1. När jag i veckan var på Centralen i genomresa passade jag på att köpa några böcker och däribland Mina drömmars stad. Efter att jag läst ut Dickens The Haunted House under den första timmen på tåget norrut plockade jag upp denna och började läsa. Och några timmar därefter hade jag läst ut den. Jag kunde för mitt liv inte lägga ifrån mig Mina drömmars stad. Jag är som besatt av handlingen, karaktärerna och de små historielektionerna. Det är rent av beroendeframkallande och [...]

  2. The boy dreamed. The city waited.Today would have been Per Anders Fogelström's 100th birthday, and I'm trying to sum up some thoughts on his most well-known and -loved achievement, the City series; five novels tracking the growth of Stockholm, and of Swedish society, from 1860 to 1968. A time when my country went from being a dirt-poor, rural backwater at the edge of Europe to being a (mostly) working democracy with one of the highest standards of living in the world for (almost) everyone. How [...]

  3. En otroligt välskriven skildring om Stockholms stad och utvecklingen från år 1860 och framåt. Miljö- och personbeskrivningarna är mycket detaljerade, vilket som gör att man kan se både platser och ansikten framför sig och faktiskt förstå hur det var att leva på den tiden. Även fast böckerna är gamla tycker jag att dem håller bra idag, och detta känns som ett måste att ha läst innan man dör - i alla fall så länge man bor i Sverige och är intresserad av historia. I bokserien [...]

  4. Om man ska kritisera Per Anders Fogelströms “Mina drömmars stad” för något, eller egentligen kritisera hela Stad-serien för, så är det möjligen den bitvis mycket sosse-idealiserade bilden av arbetaren. Men det är inget som stör mig. Om man är så kall att man inte kan se förbi det och ta till sig de livsöden som Fogelström målar upp med fantastisk fingertoppskänsla, sammanvävt med författarens enorma kunskap om Stockholms historia, så måste man leva ett mycket knapert kä [...]

  5. Det började med att mina drömmas stad var en bok vi blev "tvungna" att läsa i skola. Det slutade med att jag ville läsa den igen samt att jag gick på en stadsvandring runt om i stan där boken utspelar sig. Detta är sannerligen en bok som aldrig kommer att bli för gammal för att läsa och är onekligen en bok man BÖR ha läst. Älskar verkligen böcker som är verklighetstrogna och framförallt som även är historik baserade. Att boken utspelar sig i min hemstad Stockholm gjorde inte s [...]

  6. Jag läste boken som högstadieelev (var en del utav vår undervisning i svenska) och blev helt fast. Det var något som fick mig att förstå karaktärerna och nästan själv bli en utav dom. Fogelström beskriver Stockholm ur ett bra perspektiv och får en att förstå att staden inte varit som den är nu, att samhällsklasserna var något en i princip var fast i utan att kunna klättra sig uppåt. Jag har älskat boken sedan jag öppnade första sidan som 15-åring och rekommenderar att alla [...]

  7. helt klart läsvärd, som en historielektion. tyvärr tilltalar inte hans sätt att skriva mig överhuvudtaget. finner det rätt platt, vilket lämnar mig ganska oberörd, trots handlingarna. så fungerar jag, antar jag.

  8. In school, I had to learn the kings of Sweden and important dates for battles and invasions. In my eyes, it seems like a waste of time, when the real history is better portrayed in a novel like this. I loved every minute of it.

  9. I reead the Swedish edition years and years ago. Living myself in Stockholm, it was a must. It is a Swedish classic. The edition I read is titled; Mina Drömmars Stad.

  10. Jag gillade den riktigt mycket. En bok som känns bra att ha läst och väldigt kul att se Stockholm ur ett historiskt perspektiv. Inte så händelserik, men en bok jag levde mig in i.

  11. "City of My Dreams" is the first volume in the "City" cycle, which retells the story of Stockholm, or rather its inhabitants, starting with 1860 and ending in 1960. In Sweden, this book series is considered to be part of national literary heritage; based on my impression of this first volume, I can understand why.Superficially, the story in "City of My Dreams" is a simple, maybe even banal. It starts with arrival of Henning, fifteen years old rural boy to Stockholm in 1860. He's filled with drea [...]

  12. Mina drömmars stad var farmors favoritbok. Eller, den var iallafall starten på hennes favoritserie (tror att andra boken actually var den riktiga favoriten). Närjag såg att boken trendade på så kände jag att jag också ville hoppa på tåget - jag har ju trots allt hela Stadsserien i bokhyllan av oklar anledning (tror att de är mammas? Antar att jag har räddat dem från soptippen någon gång). Känns så fint att dela en läsupplevelse med farmor, även om hon inte längre är i livet [...]

  13. Very good book, a real fascinating story about a workers life in Stockholm in the mid 10th century Stockholm. Gives an excellent view of the times city environment, the ideas and the standard of living at the time. Really interesting to read about how some kind of workers movement begin to shape at the same time as the capital owners slowly start to raise the there conditions in response. I do not find marxs ideas appealing at all today but reading a book like this really makes you understand ho [...]

  14. Den här boken är så fin. Jag älskar historiska romaner och den här sortens fiktiv dokumentär balanserar verkligen det positiva och det negativa. Älskar Henning! Vanligtvis när jag läser för skolan glömmer jag bort att markera citat men nu fick jag slut på citatmarkörer :D Det känns verkligt, men ändå har man fördelen av en nyare bok då den är lättare att läsa. Vissa delar var kanske lite obehagliga, det är en fin gräns mellan vad man kan skildra "för att det var så det v [...]

  15. The first book of the Stockholm Saga, Great book about Sweden during the second half of the XIX century! Very realistic! The romance is all about the working class conditions and the struggles of the poor trying to survive where the inequality is the norm at the Swedish society!The books finishes at around 1880 with a lot of hope for change and for a better and less unequal society!Cannot wait to get the second one!

  16. I had great expectations for this book but it got so depressing I had to abandon it before I got to the middle. There was way too much suffering and struggling for the poor characters of the novel for me to tolerate at that stage in my life. Maybe I need to read it again later when I'm stronger and happier.

  17. Ibland älskade jag den här boken. Ibland hatade jag den. Kanske beror det på att jag inte läste den helt för nöjes skull utan hade uppgifter för varje del och var tvungen att läsa den mycket mer långsamt och ”tänkande” än om jag läste den för nöjes skull. Är sugen på resterande böcker, men då enbart för nöjes skull.

  18. This book was absolutely brilliant. It quite excellently showcases 19th Century workers' conditions in Stockholm. It'll make you laugh and it'll make you cry, but you'll love it nonetheless.

  19. Älskade den här boken och ser fram emot att läsa de andra böckerna i serien.Jag ser Stockholm på ett helt annat sätt nu!

  20. Den här boken är fantastiskt välskriven och skildrar Stockholm och fattigdomen väldigt bra. Dessutom en väldigt stark insats av Helge Skoog som läser ljudboken. Riktigt bra upplevelse!

  21. Historically very interesting (and probably very accurate). The story is very straight forward though. And the book drags on a bit. Not bad, but absolutely no page turner.

  22. så speciell han var Fogelström som kunde döda ett barn på bara några meningar, men även beskriva en kärlek så i underton under flera kapitel. ibland missade jag när jag läste, var tvungen att stanna upp. Men vissa öden kanske kommer och går snabbare än andra. Så beskriver Fogelström livet.En fröjd att läsa varje ord!

  23. Det är intressant att se hur aktuell en bok kan vara 50 år efter det släpptes och 150 år efter den äger rum. Staden som formas och människorna som bygger den är en mänsklig historia.

  24. Läste i skolan, så upplevelsen var delvis förstörd av tvånget att ta sig igenom den enligt schemat. Men minns ändå det hela mycket väl. Troligen var det en av de första "vuxenböcker jag läste. Rätt ambitiöst för sjätte klass faktiskt (kan ej ha varit senare). Jag undrar om det skulle funka idag? Egentligen är nog en tolvåring är knappast mogen nog att ta till sig vidden av hur de här människorna hade det. Men jag hade en ambitiös svenskalärare. Minns att jag hela tiden unde [...]

  25. I read the whole series continuously and enjoyed it over all. I love Stockholm and enjoyed reading about it through the lives of characters. It's good to remember that the quaint red wooden house that we so enjoy seeing now were once the hovels of the poor. Of course, the books are also about the rise of social injustice in 19th century Sweden and the rise of social democracy and Fogelström's characters embody various atttitudes towards poverty, social progress, etc.I think the 1st and the 2d b [...]

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *